برنامه پیشگیری و کنترل بیماری فنیل کتونوری

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۶/۳/۱ |
AWT IMAGE AWT IMAGE

فنیل آلانین یک اسید آمینه ضروری است. چنانچه از فنیل آلانین مواد غذایی در بدن برای ساخت پروتئین استفاده نشود، این ماده بطور طبیعی تجزیه می گردد.کودک مبتلا در ابتدای تولد طبیعی است و عقب ماندگی ذهنی بتدریج پیشرفت می کند و طی چند ماه آشکار می شود. کودک در صورتی که تحت درمان قرار نگیرد، به ازاء هر ماه 4 نمره از IQ او کاسته خواهد شد و تا پایان سال اول 50 نمره از IQ را از دست خواهد داد. عقب ماندگی مغزی در این بیماری شدید است و کودک مبتلا پرفعالیتی همراه با حرکات بی هدف پیدا می کند. اغلب بیماران مبتلا،  نیاز به مراقبت مخصوص دارنداین بیماری در بدو تولد با اندازه گیری فنیل آلانین خون قابل تشخیص است. کافی است چند قطره خون مویرگی بر روی کاغذ فیلتر گرفته شود و به آزمایشگاه منتخب ارسال، تا آزمایش لازم انجام گردد.ین برنامه یکی از موفق ترین برنامه ها بوده و ظرف مدت کوتاهی به پوشش 95درصد ، در کل کشور رسید .از شروع برنامه تا کنون در 100 درصد بیماران شناسایی شده ضریب هوشی در محدوده طبیعی بوده است که بیانگر موفقیت چشمگیر اجرای برنامه است .
در برنامه های غربالگری نوزادان در ایران نمونه گیری از پاشنه پا در روزهای 3 تا 5 پس از تولد  در مراکز بهداشتی درمانی  تحت پوشش و توسط پرسنل آموزش دیده ، بر روی کاغذ کاغذ فیلتر مخصوص و مورد تایید وزارت بهداشت انجام می شود.نمونه های تهیه شده در دمای اتاق خشک شده و در پاکت مخصوص به آزمایشگاه مرجع انتقال داده می شوند. موارد مشکوک به بیماری فنیل کتون اوری توسط کارشناسان برنامه غربالگری پیگیری و درصورت تایید بیماری به بیمارستان مرجع کنترل بیماری فنیل کتون اوری  در دانشگاه ، بیمارستان حضرت علی اصغر ارجاع داده می شوند . والدین کودک نیز جهت مشاوره و پیشگیری از تولد فرزند مبتلا به واحد های مشاوره ژنتیک ارجاع داده می شوند. توجه داشته باشید که داشتن فرزند مبتلا بار مالی زیادی بر خانواده و جامعه تحمیل می نماید.

درباره ی بیماری فنیل کتون اوری بیش تر بدانیم:

AWT IMAGE    شناسنامه اجرایی برنامه AWT IMAGE    دستورالعمل اجرایی برنامه
  AWT IMAGE   اسامی مراکز غربالگری AWT IMAGE    فرم ها

کد امنیتی را در کادر بنویسید
دفعات مشاهده: 70 بار   |   دفعات چاپ: 7 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر