• پایگاه فرهنگسازی سلامت

شماره های تماس با ما 02186701

آدرس

چشم انداز پیشتازی جمهوری اسلامی ایران در مراقبت های بهداشتی اولیه در چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۱۱/۲۱ |
به نقل از شبکه بهداشت و درمان رباط کریم :  انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در طی چهل دهه گذشته ، دستاوردهای بسیار چشمگیری را در تمامی حوزه ها داشته و حوزه بهداشت و درمان از جمله این حوزه هاست و از همان ابتدای انقلاب اسلامی ، دسترسی عادلانه آحاد جامعه به خدمات بهداشتی درمانی و تامین ارتقای سلامت عموم مردم سرلوحه فعالیت مسئولین کشوری قرار گرفت.
ایجاد و استقرار شبکه بهداشتی درمان یکی از دستاوردهای بسیار مهم انقلاب اسلامی ایران است که نتایج چشمگیری در ارتقای سلامت و بهبود شاخص های بهداشتی داشته است . گفتنی است در حال حاضر پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت با راه اندازی بیش از 6 هزار مرکز و پایگاه جدید ، مردم اقصی نقاط کشور در روستاها ، حاشیه شهرها و شهرها ، تحت پوشش خدمات بهداشتی درمانی قرار گرفته اند و جمهوری اسلامی ایران اکنون در مراقبت های بهداشتی اولیه در منطقه پیشتاز است .
در سال 55  فقط 51 درصد مردم ایران به آب بهداشتی سالم دسترسی داشتند که در حال حاضر این رقم به بیش از 90 درصد می رسد . براساس گزارش های سازمان جهانی ، ایران بعد از انقلاب اسلامی در سال 1979 میلادی  تاکنون گام های قابل ستایشی را در بسیاری از حوزه ها برداشته است . از سال 1980 تا 2012 ، شاخص توسعه انسانی که به بررسی طول عمر ، دسترسی به آموزش و استانداردهای زندگی می پردازد ، در ایران رشد 67 درصدی را تجربه کرده است که این میزان دو برابر میانگین جهانی است ؛ دسترسی به برق ، آب لوله کشی، دسترسی به مراکز بهداشتی ، بهبود قابل توجهی یافته است .
میزان مرگ و میر کودکان زیر یکسال در ایران در سال های پیش از انقلاب ، سالانه 102 کودک زیر یکسال در هر 1000 کودک بود که آمار وحشتناکی بوده است ؛ یعنی در آن زمان ، از هر 10 کودک ایرانی که متولد می شدند ، یک کودک زیر یکسال فوت می کرد. در زمینه مرگ و میر کودکان کمتر از یکسال و امید به زندگی ، وضعیت ایران حتی در بین کشورهای کمتر توسعه یافته نیز نامناسب بود .
در آن زمان ، میزان مرگ و میر نوزادان زیر پنج سال ، 174 در هر 1000 نفر بود ؛ یعنی از هر پنج کودک یک نفرشان تا پنج سالگی فوت می کرد . در حالیه اکنون خوشبختانه این رقم به 15.6 کاهش یافته که رقم بسیار مهمی است . همچنین میزان مرگ و میر مادران ، نوزادان نیز کاهش چشمگیری داشته است .
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به موازات شکل گیری شبکه های بهداشتی درمانی و ایجاد ساختارهای لازم، برنامه گسترش ایمن سازی در کشور در سال 63 با هدف ایجاد مصونیت فعال آغاز شد. در واقع اجرای برنامه  ایمن سازی سبب شد که بیماری هایی که در چهل سال گذشته موارد بالایی از مرگ و میر کودکان جامعه را تشکیل می دادند کاهش چشمگیری پیدا نمایند . به طور مثال امکان اینکه یک دانشجوی پزشکی در کل دوران تحصیل خود و یا شاید کل دوران طبابت خود یک مورد دیفتری را ببیند بسیار اندک است حال اینکه در سال های قبل از انقلاب اپیدمی های بیمار دیفتری  به طور مکرر اتفال می افتاد .
یکی دیگر از دستاوردهای بسیار مهم نظام سلامت ، رشد پزشکان ، متخصصان و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی است . قبل از انقلاب 30 درصد از پزشکان کشور از کشورهایی همچون بنگلادش ، هند و پاکستان بودند و تعداد کل پزشکان 15 هزار نفر بود که بیشتر در شهر تهران حضور داشتند و پس از انقلاب اسلامی این رقم به 150 هزار نفر افزایش داشته و رشد10 برابری پزشکان متخصص ، دندانپزشکان و پزشکان عمومی در مقابل رشد 2.5 برابری جمعیت مثال زدنی است .
در سال 57 صرفا" 7 دانشکده پزشکی با 700 دانشجو در سراسر کشور وجود داشت که در حال حاضر 47 دانشگاه علوم پزشکی با 11 هزار عضو هیئت علمی ، 180 هزار دانشجوی گروههای پزشکی در حال تحصیل هستند . قبل از انقلاب تنها در یک رشته فوق تخصص نیروی انسانی تربیت می کردیم اما اینک در 27 رشته فوق تخصص تربیت و فارغ التحصیل می شوند و با پیشرفت زیر ساخت های پزشکی و نظام آموزشی ، سخت ترین بیماریها در کشورمان درمان پذیر شده است و دیگر نیازی به اعزام بیماران به خارج از کشور نیست و انواع خدمات درمانی ، بازتوانی و نوتوانی در داخل کشور در اختیار مردم قرار می گیرد .
در صنعت دارویی نیز رشد قابل توجهی داشته ایم و گام های بلندی در زمینه تهیه و توزیع مناسب دارو برداشته شده است و در حال حاضر ایران در تولید بیش از 95 درصد از داروهای مصرفی خودکفا شده و از صادر کنندگان دارو است . قبل از انقلاب فقط 25 درصد داروها در داخل کشور تولید می شد.
قرار گرفتن در زمره 5 کشور برتر دنیا در حوزه سلولهای بنیادی ، سومین کشور دنیا در درمان ناباروری ، چهارمین کشور دنیا در ارتوپدی و پیوند اعضا ، رتبه هفتم در تولید داروهای خاص ، رتبه چهارم در درمان ژنتیک و قرار گرفتن در زمره 5 کشور جهان در کاشت حلزون شنوایی از جمله سایر دستاوردهای چشمگیر انقلاب اسلامی در حوزه سلامت است .
در پایان برای تمامی مسئولین نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و مسئولین نظام سلامت و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی آرزوی توفیق و استمرار خدمتگزاری را از درگاه خداوند منان مسئلت دارم .

دکتر جواد گلشنی
مدیر شبکه بهداشت و درمان رباط کریم

CAPTCHA code
دفعات مشاهده: 64 بار   |   دفعات چاپ: 3 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر