• فرایندهای گردش کار

robatkarim@iums.ac.ir

دیابت ؛ خودمراقبتی و خانواده

| تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۸/۲۲ |
    دیابت یک اختلال در سوخت وساز بدن است که عواملی همچون عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن نقش دارند. عامل بروز دیابت نوع 1 کاهش یا عدم ترشح هورمونی به نام انسولین است. به طور معمول؛ در دیابت نوع 2 مقدار ترشح انسولین طبیعی است و یا حتی افزایش یافته است؛ اما سلول های بدن حساسیت خود را به انسولین از دست داده اند. درنتیجه قندخون نمی تواند به طور موثری وارد سلول های بدن شود و مقدار آن بالا می رود.
دیابت درمان قطعی ندارد ولی قابل کنترل است. رژیم غذایی سالم و تامین انرژی دریافتی مورد نیاز هر بیمار؛ فعالیت بدنی مناسب؛ مستمر و منظم؛ آموزش و پایش دایمی مقدار قند خون(خودمراقبتی ) و دارو درمانی از ارکان اصلی دیابت هستند.
 بیمار مبتلا به دیابت باید بداند که کنترل قندخون چه اهمیتی دارد و نکته های زیر را در جهت خودمراقبتی از خود آموزش دیده و رعایت نمایند:
  • کنترل وزن: از هر 10نفر مبتلا به دیابت نوع2 معمولا" 8نفر آنها چاق هستند و نیاز به کاهش وزن دارند. بنابراین فرد مبتلا به دیابت باید همیشه وزن خود را درحد طبیعی نگه دارد.
  • داشتن تغذیه مناسب: تغذیه صحیح نه تنها به کنترل بهتر قندخون، بلکه به کم کردن وزن یا حفظ وزن طبیعی و نیز کنترل چربی و فشارخون کمک قابل توجهی می کند.
  • انجام ورزش و فعالیت بدنی: ورزش و فعالیت بدنی باید متناسب با شرایط و وضعیت سلامت شخص باشد و به طور مستمر و منظم انجام گیرد.
  • ترک مصرف دخانیات: افراد مبتلا به دیابت که هرنوع دخانیات(سیگار؛ پیپ؛ چپق، قلیان و جویدن توتون) مصرف می کنند باید برای ترک آن تشویق شوند.
  • مراقبت از پا: حفظ بهداشت پای افراد مبتلا به دیابت بسیار مهم است: پاها باید به طور روزانه از نظر قرمزی، تورم، تغییر رنگ، زخم، ترک خوردگی و ترشح بررسی شوند.درصورت نیاز برای مشاهده کف پا می توان از آینه استفاده نمود- هرروز پاها با آب ولرم و صابون شسته شوند و بین انگشتان با حوله ی نرم خشک گردند- ناخن های پا با دقت کوتاه شوند؛ناخن ها باید صاف گرفته شده و گوشه های آن گرفته نشود- جوراب ها روزانه عوض شدهه و ازجوراب نخی و ضخیم استفاده شود- ازنزدیک کردن پای خود به آتش،بخاری، شوفاژ و هروسیله گرمایی دیگر خودداری کنند.
  • خودپایشی: اندازه گیری قندخون با دستگاه در منزل بسیار اهمیت دارد. بدون اندازه گیری شخصی قندخون شما نمی توانید از اثر غذاها و یا ورزش های مختلف بر روی قندخون تان باخبر شوید و به همین خاطر نوسانات قندخون در شما بیشتر خواهد بود.
  • مصرف منظم داروها: بیمار باید نام داروها، روش استفاده(پیش و یا پس از غذا میل شدن دارو)و عوارض احتمالی داروهای مصرفی را یاد بگیرد و هیچ گاه نباید سرخود، دوز دارو را کم، زیاد و یا قطع کرد.
گردآوری: واحد مبارزه با بیماریهای شبکه بهداشت و درمان رباط کریم، بخش غیر واگیر
منبع:
- مجموعه مداخلات اساسی بیماریهای غیرواگیر در نظام مراقبت های بهداشتی اولیه ایران
-راهنمای خودمراقبتی خانواده(2)

دفعات مشاهده: 51 بار   |   دفعات چاپ: 5 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر