دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • گزارش تصویری
  • فیلم و صوت
  • درباره ما
  • انتصابات
  • پایگاه فرهنگسازی سلامت



درباره روابط عمومی
شماره های تماس با ما 02186701
پست الکترونیکیiumspr@iums.ac.ir
آدرس: اتوبان شهید همت بین شیخ فضل ا.. نوری و شهید چمران دانشگاه علوم پزشکی ایران مرکز همایشهای رازی روابط عمومی


تاریخچه
درباره روابط عمومی
شماره های تماس با ما
پست الکترونیکی
آدرس


عدم مصرف قارچهای عرضه شده به صورت فله ای و خودرو

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۳/۹ | 
عدم مصرف قارچهای عرضه شده به صورت فله ای و خودرو
برای پیشگیری از مسمومیت های ناشی از قارچ ها از مصرف قارچهای خودرو، قارچ های جمع آوری شده توسط افراد عادی و قارچ های عرضه شده به صورت فله ای خودداری نمایید.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه ؛ به نقل از ستاد مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو مسمومیت با قارچ های سمی  Poisonous  Mushrooms بعنوان یکی  از علل بروز مسمومیت های ناشی از سموم طبیعی در جهان شناخته شده است  و سموم  موجود در انواع متنوع جنس و گونه های مختلف قارچ های سمی که به صورت خودرو و به شکل گسترده می رویند ، سبب بروز مسمومیت های انفرادی یا جمعی به ویژه در اوایل بهار و پاییز ونیز گزارشات منجر به مرگ شده است . به علت بالا بودن میزان مرگ و میر در برخی از انواع این مسمومیت ها، اطلاع رسانی مناسب، آموزش و آگاهی از راهکارهای پیشگیری از این نوع مسمومیت ها بسیار پر اهمیت می باشد.
طبقه بندی مسمومیتهای قارچی:
طیف وسیع این مسمومیت ها شامل خفیف، متوسط و شدید بوده و علائم و نشانه های بالینی شامل اختلالات گوارشی (تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، زردی چشم و یرقان)، اختلالات متابولیک ( افت قند خون، اختلالات الکترولیتی و هورمونهای تیروئیدی)، اختلالات عصبی(تشنج، بیقراری و توهم)، اختلالات کلیوی می باشد.
زمان بروز مسمومیت:
1-    علائم و نشانه های مسمومیت های حاد در کمتر از 6 ساعت پس از مصرف ظاهر می گردند.
2-    علائم مسمومیت های تاخیری بیشتر از 6 الی 12 ساعت پس از مصرف قارچ سمی آغاز شده و با گذشت زمان پیشرفت نموده و ممکن است طی 2 الی 6 روز بعد منجر به مرگ گردد.
اعضاء حیاتی درگیر در مسمومیت: دستگاه کبد، کلیه، گوارش و سیستم عصبی
-    علائم و نشانه های بالینی:
  در مرحله اول علایم و نشانه های مسمومیت معمولاً پس از 5 الی 24 ساعت از مصرف خوراکی قارچ ظاهر میشودو به صورت اختلال گوارشی مانند تهوع، استفراغ، دردهای شکمی و اسهال آبکی میباشد.علائم و نشانه های این مرحله  ممکن است با مسمومیت غذایی ساده باکتریایی اشتباه شود.
علیرغم درمان های علامتی و حمایتی، بعد از 12 الی 24 ساعت، اختلالات گوارش تشدید شده و در صورت عدم درمان مناسب، در مرحله سوم  وبعد از 2-6 روز میتواند منجر به نارسایی شدید کبد و کلیه و نهایتاً مرگ بیمار گردد.گاهاً علائم عصبی و درگیری لوزالمعده نیز مشاهده شده است.
علائم و نشانه های نهایی مسمومیت شامل ضعف، گیجی، کاهش سطح هوشیاری، افت شدید قند خون ، افزایش بیلی روبین و آنزیم های کبدی و اختلالات کلیوی مانند کاهش حجم ادرار و نارسایی کلیه می باشد.
اقدامات درمانی:
در صورت بروز علائم و نشانه های گوارشی(تهوع، استفراغ واسهال) به صورت تاخیری( 5 الی 12 ساعت پس از مصرف قارچ)هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیت ها منتقل کنید.
 در مواردی که علائم گوارشی به صورت تاخیری ( با فاصله بیش از 6 ساعت از مصرف  قارچ) رخ دهد این دسته از قارچها به مراتب سمیت بیشتری دارند و علت اصلی نارسایی حاد کبدی و مرگ نیز همین موارد می باشند.
هرگونه تاخیر در انتقال بیمار مسموم به مرکز تخصصی مسمومیت ها ، سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ می گردد.لذا با مشاهده علایم و نشانه های بالینی اولیه به ویژه تاخیری در فردی با سابقه مصرف قارچ، اکیداً از خوددرمانی پرهیز و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان انتقال دهید.
حتی الامکان نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی توسط کادر پزشکی، به همراه داشته باشید.
پیشگیری از مسمومیت های ناشی از قارچها:
از مصرف قارچهای خودرو، قارچهای جمع آوری شده توسط افراد عادی و قارچهای عرضه شده به صورت فله ای خودداری نمایید.
تنها قارچ هایی که توسط مراکز مجاز و دربسته بندی دارای مجوز سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی می باشند مصرف نمایید.
شناسایی انواع خوراکی قارچها از انواع سمی تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیراست.لذا به توصیه افراد عادی در این خصوص توجه نکنید.
هرگز قارچها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنید.
برخی سموم موجود در قارچها مقاوم به گرما بوده و کباب نمودن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخارپزکردن و......قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچها نمی باشد.
روش ها و معیارهای سنتی مانند " وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ" و..... معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نمی باشد.
منبع:  ستاد مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم

 


CAPTCHA code
دفعات مشاهده: 441 بار   |   دفعات چاپ: 49 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر