دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences

آشنایی با بیماری وبا (ویژه آموزش به والدین دانش اموزان)

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۸/۲/۷ | 
  •  وبا یکی از بیماریهای واگیردار عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می‌کند. عامل بیماری زایی وبا یک باکتری است و سمی که این میکروب در روده باریک انسان ترشح می کند، باعث ایجاد بیماری در انسان می‌شود . عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده می‌ماند و در مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی آن بالا است، بیشتر شایع است و بیشتر عامل بیماریزا از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است.
علائم بیماری
شخص مبتلا به وبا، اسهال خفیف بدون درد و بدون تب دارد که کم کم شدید می‌شود، اسهال شخص مبتلا به وبا آبکی و به شکل لعاب برنج است. بیماری وبا گاهی همراه استفراغ و گاهی بدون استفراغ است که به سرعت و در ظرف سه الی چهار ساعت موجب کم آبی شدید بدن شده و در صورتی که سریعا آب و املاح بدن جبران نشود، سبب مرگ فرد مبتلا می‌شود.
دوره پنهان بیماری وبا از لحظه ورود میکروب به بدن تا بروز بیماری از چند ساعت تا پنج روز می‌باشد ولی به طور معمول در یکی دو روز بیماری آشکار می‌شود. به محض شروع اسهال شدید بایستی مایعات فراوان و ORS مورد استفاده قرار گیرد و سریعا به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی یا خانه بهداشت مراجعه شود.
 
راه های انتقال
انتقال ‌این بیماری به دو روش تماس مستقیم و غیرمستقیم است. وبا می‌تواند از طریق تماس با چیزهای آلوده به میکروب وبا مانند دست دادن با دست‌های آلوده بیمار، تماس با استفراغ یا مواد دفعی بیمار، ملحفه و لوازم آلوده او مثل لیوان، ظروف و حوله و.... منتقل شود که همه این موارد، روش مستقیم انتقال بیماری است. در روش تماس غیرمستقیم بیماری وبا می‌تواند از طریق خوردن آب آلوده به مدفوع مانند استفاده از چاه ها، استخرها، جویبارها و دریاچه‌های آلوده منتقل شود.
خوردن سبزیجات و میوه‌های خام آلوده، استفاده از غذاهای پخته آلوده که توسط دست آلوده و یا حشرات آلوده شده باشد، تغذیه کودکان با بطری به جای شیر مادر، استفاده از شیر و بستنی آلوده که از منابع غیر مطمئن تهیه شده باشد، از دیگر راه های انتقال وبا است.
درمان
نخستین مرحله درمان، نوشاندن آب و الکترولیت‌ها به بیمار است. گام بعدی، دادن آنتی‌بیوتیک است که هم کمک به کاهش حجم مدفوع می‌کند و هم مدت بیماری را کوتاه می‌کند و همچنین سیکل انتقال را کوتاه و قطع می‌نماید.
درمان وبا با نوشاندن  آب و مایعات به بیمار
برای نوشاندن آب و  مایعات توجه به شدت اسهال و وضع کم آبی بیمار لازم است. در اسهال‌های خفیف و کم آبی خفیف (زیر ۵٪) دادن آب و الکترولیت خوراکی (ORS) کافی است اگر موجود نبود و یا بیمار تحمل نکرد می‌توان از لعاب برنج (۵۰ گرم در لیتر)، نوشابه با نمک و... استفاده کرد.در بیماران با  کم آبی شدید (که بیش از ۱۰٪ آب از دست داده‌اند:دارای چشم‌های کاملاً گودرفته، خواب آلوده، فشار خون و نبض ضعیف،) و همچنین در بیمارانی که استفراغ دارند و یا در بیمارانی که در اغما هستند و همچنین بیماران دارای فلج روده باید سرم تزریق شود.آنتی بیوتیک ها نقش مهمی در کاهش مدت و شدت بیماری وبا دارند.
راه های پیشگیری ازبیماری وبا
  1. سعی کنیم برای نوشیدن آب، شستشوی ظروف و شستن سبزیجات از آب لوله کشی کلردار استفاده کنیم. در غیر این صورت آب را بجوشانیم و پس از سرد شدن مصرف کنیم.
  2. در زمان شیوع وبا از خوردن سبزیجات خام پرهیز شود وسبزیجات و میوه‌ها را قبل از مصرف با محلول پرکلرین گندزدایی و پس از شستن با آب سالم مصرف کنیم.
  3. از خوردن ماهی خام یا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده، اجتناب کنیم.
  4. به دیگران توصیه کنیم از شنا کردن در استخرهای عمومی و از خوردن آبمیوه و ساندویچ یا هر غذایی که احتمال داده می شود آلوده باشد، جدا خودداری کنند.
  5. قبل از غذا خوردن و بعد از رفتن به توالت، دست‌های خود را با آب و صابون خوب بشویید.
  6. از آشامیدن آب‌های مشکوک در پارک‌ها، باغ‌ها و فضای سبز جداً اجتناب کنید.
  7.  از مصرف مواد غذایی، آب میوه و آب هویج، معجون و دیگر مواد خوراکی و نوشیدنی‌های که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می‌گردد جداً خودداری کنید.
  8. حتی الامکان از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید.
  9. مواد خوراکی را در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگه‌داری کنید.
  10. زباله را در کیسه‌های مخصوص زباله نگه‌داری و در محل مناسبی دفع کنید.
  11. غذاها باید تازه به تازه و به اندازه نیاز در یخچال و دور از دسترس حشرات و مگس نگه‌داری شود و از قرار دادن سبزی و میوه‌جات نشسته در یخچال جداً خودداری کنید
  12. حتما بعد از غذا چند قطره آب لیمو یا لیموترش تازه استفاده شود.
  13. همیشه از شیر و فرآورده‌های لبنی پاستوریزه استفاده کنید یا شیر را به مدت ۲۰ دقیقه قبل از مصرف بجوشانید.
  14.  در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را که قابل شستشو و پختن مجدد نیستند را در کنار میوه و سبزیجات نشسته وگوشت خام قرار ندهید.
  15. برای تهیه یخ خوراکی از آب جوشیده سرد شده استفاده شود در صورتی که از یخ یا آب سرد به عنوان یک منبع سرد کننده برای نگهداری مواد غذایی استفاده می‌شود، بایستی آنها را در پوشش مناسب قرار داد.
  16. غذاهای پخته شده مانند کوکو و .... را قبل از مصرف بایستی به حرارت داغ رساند و خورشت ها را قبل از مصرف جوشاند.
  17. در مسافرت‌ها حتما از لیوان شخصی، آب جوشیده و میوه‌های قابل پوست کندن استفاده شود.
  18. برنج پخته در فضای اتاق سریع آلوده می‌شود باید برنج را در یخچال نگهداری کرد.
  19. در هنگام بروز بیماری وبا حتی الامکان از دست دادن پرهیز شود.
  20. از تماس با مواد دفعی و استفراغ و لوازم آلوده بیمار خودداری شود.

دفعات مشاهده: 733 بار   |   دفعات چاپ: 57 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

حقایقی که درباره مقاومت آنتی بیوتیکی باید بدانید

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۱۲/۵ | 
آنتی بیوتیک ها داروهایی قوی هستند که میکروب ها را از بین برده و مانع تکثیر آنها میـشوند . مقاومت دارویی موضوعی است که ازگذشته وجود داشـته اسـت . میکـروب هـا مرتـب تغییـر می کنند تا آنتی بیوتیک ها را از بین ببرند . معمولاً مقاومت به شکل یک موتاسیون رخ می دهد و جهش کروموزومی در میکروب ها خیلی بیشتر از موجودات دیگر است.
 
اولین سوال این است که علل مقاومت به آنتی بیوتیک ها چیست؟
 
  1. با استفاده بیش از حد یا استفاده غلط از آنتی بیوتیک در انسان ها و حیوانات باکتری های مفید از بین می روند و جذب ویتامین ها مختل می شو د. ۴۹ درصد همه نسخه ها دارای یک آنتی بیوتیک است. 
  2. آنتی بیوتیک ها ویروس ها را از بین نمی برند
  3. نبودن تست های تشخیصی سریع و دقیق که بتواند عفونت ویروسی را از عفونت باکتریایی متمایز نماید.

 

 
با ید بدانیم عوارض مقاومت آنتی بیوتیکی شامل :

- عفونت ها سخت درمان می شوند و هزینه درمان بالا می رود.
- در حال حاضر آنتی بیوتیک های وسیع الطیف درICU (بخش مراقبت های ویژه) جوابگو نیستند.

اما یک نکته مهم : آنتی بیوتیک ها به سه شکل استفاده می شوند:
  1. در بیمارستان ها بیش از حد استفاده می شوند.
  2. در مطب های خصوصی
  3.  به شکل خود درمانی
 
 
همه افراد باید بدانند آنتی بیوتیک ها در موارد زیر مؤثر نیستند :
 ۱ . سرماخوردگی

۲ . آنفلوانزا

۳  . بیشتر برونشیت ها و سرفه ها

۴. گلودرد به جز مواردی که به وسیله استرپتوکوک ایجاد شده باشند.

 وقتی ترشحات سبزرنگ باشد احتمال باکتریایی بودن بالا است.
 
 نکته مهم : هر فرد در سال۵-۳ بار دچار سرماخوردگی می شود

البته نکات زیر هم مهم هستند :

- در عفونت های ویروسی: آنتی بیوتیک ها به بدن ضررمی رسانند . با مصرف آنتی بیوتیک بی مورد امکان مقاوم شدن بالاست و متعاقبا احتمال گسترش عفونت های مقاوم به افراد دیگر نیز افزایش می یابد.


- توصیه می شود در صورت دریافت آنتی بیوتیک و احساس بهبود زودرس آنتی بیوتیک را قطع
نکنید.

- مصرف آنتی بیوتیک را به پایان برسانید.

- هرگز آنتی بیوتیک باقیمانده را برای نوبت بعد ذخیره نکنید. آنتی بیوتیک را برای فرد
دیگری نیز تجویز نکنید.



امروز مقاومت به آنتی بیوتیک ها  در حال افزایش می باشند.


گاهی اوقات باید یک میکروب را با مصرف همزمان چند آنتی بیوتیک درمان کرد ومصرف یک آنتی بیوتیک به تنهایی یا مصرف ناقص می تواند مقاومت ایجاد کند.


در سه  گروه مقاومت آنتی بیوتیکی زیاد است:
۱.  بیماران دیابتی

۲. بیماران قلبی یا افراد با بیماریهای مزمن

۳. افراد با نقص سیستم ایمنی سرطانها و روماتیسم

باید بدانیم مقاومت به درمان یا آنتی بیوتیک در یک ماه بعد از عفونت شایع است ولی می تواند
تا یکسال ادامه یابد.

برای جلوگیری از گسترش عفونت های مقاوم هفت راهکار پیشنهاد می شود:

۱ . مؤثرترین راه جلوگیری از انتشار عفونت ها شستن دست ها است.

۲ . درصورتی که بیمار هستید به دوستان و فامیل تان بگوئید قبل از نزدیک شدن به شما دستانشان را بشویند.


۳ . هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان خود رابگیرید.

۴.  پرستاران باید واکسن های خود را به موقع تزریق نمایند.

۵ .پرستاران باید دستکش ، ماسک و لباس های محافظتی در تماس با ترشحات بیمار بپوشند.

۶. دستمال کاغذی و تمیزکننده های دست همیشه در دسترس باشد.

۷. از دستورالعمل های بیمارستانی در زمانی که با خون و سایر ترشحات عفونی سروکار دارند پیروی کنند.


 

دفعات مشاهده: 777 بار   |   دفعات چاپ: 48 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر