پیش بینی اپیدمی ها و پاندمی ها با تاسیس رشته ویروس شناسی مجازی

| تاریخ ارسال: 1399/7/1 |
پیش بینی اپیدمی ها و پاندمی ها با تاسیس رشته ویروس شناسی مجازی
   گروه ویروس شناسی دانشگاه با مشارکت اساتید هوش مصنوعی و بیوانفورماتیک دانشگاه صنعتی شریف،زمینه تحقیقات آنالیز ژنتیکی ویروسها و مدل های اپیدمیولوژیک آنها را جهت پیش بینی  اپیدمی ها و پاندمی ها با استفاده از روشهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی فراهم نموده است.
بخش ویروس شناسی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با توجه به نیاز مرکز خدمات آموزشی و درمانی حضرت رسول اکرم (ص) در سال ۱۳۷۳ راه اندازی گردید و در سال ۱۳۷۴ این مرکز مجوز تربیت دانشجویان ویروس شناسی در سطح کارشناسی ارشد و در سال ۱۳۷۸ مجوز پذیرش دانشجو در سطح  PhD  به این بخش اهدا گردید. در سال ۱۳۸۰ گروه ویروس شناسی بعنوان یک گروه مستقل در دانشگاه با مجوز وزارت بهداشت تأسیس شد که ضمناً اولین گروه ویروس شناسی در کشور محسوب می شد.
گروه ویروس شناسی دارای ۷ نفر عضو هیات علمی دارای ۵۰۰ مقاله  با مجموع شاخص اچ  (h-index)۷۷ است. این گروه تا کنون حدود ۴۷ نفر در phd و ۱۰۰ نفر در کارشناسی ارشد فارغ التحصیل داشته است.
برای آشنایی بیشتر با این گروه و رشته، با خانم دکتر مریم اسقایی مدیر گروه ویروس شناسی دانشکده پزشکی گفتگو کردیم.
در ابتدا تعریفی از ویروس و رشته ویروس شناسی بفرمایید.

به طور اختصار ویروس‌ها عواملی هستند که دارای یک نوع اسید نوکلئیک و پوشش پروتئینی در اطراف آن می‌باشند. چون ویروس‌ها فاقد آنزیم‌های لازم برای متابولیسم هستند در درون سلول‌های زنده با بکار گرفتن ماشین سنتزی سلول میزبان تکثیر پیدا می‌کنند و اسید نوکلئیک ویروسی را به سایر سلول‌ها منتقل می‌سازند. این کیفیت از نظر پزشکی جهت پیدا کردن داروهای ضد ویروسی بسیار اهمیت دارد. زیرا اکثر داروهایی که تکثیر ویروس‌ها را متوقف می‌سازند، بر اعمال سلول میزبان نیز اثر می‌گذارند. ولی وجود لیپیدها در سطح خارجی برخی از ویروس‌ها آن‌ها را در برابر حلال‌های لیپیدها نظیر اتر، آسیب‌پذیر می‌سازد.
رشته ویروس شناسی پزشکی، شاخه ای از علوم پایه پزشکی است که در آن دانشجویان طی دوره آموزشی، اطلاعات لازم در مورد ویژگی های ویروس ها مانند ساختمان، ماهیت و روش تکثیر، عفونت زایی، اپیدمیولوژی، تشخیص، تعیین هویت، همچنین کمک به کنترل، پیشگیری و درمان بیماری های ویروسی و نیز تبیین نقش آنها در بیولوژی سلولی و مولکولی را کسب می نمایند تا توانایی انجام فعالیت های آموزشی، پژوهشی، تشخیصی و خدمات مربوطه را فرا گیرند.

این روزها با توجه به شیوع ویروس کرونا رشته شما بیشتر در جامعه مطرح شده ، در این ایام گروه شما چقدر درگیر این ویروس و بیماری کووید ۱۹ بوده است؟
از ابتدای شیوع این ویروس در چین اعضا گروه ما مطالعه بر روی این ویروس را به عنوان یک ویروس نوپدید آغاز کرد و از روزهای نخست شیوع آن در کشور با حمایت ریاست محترم دانشگاه و رییس محترم دانشکده پزشکی،  اقدام به راه اندازی دو آزمایشگاه تشخیصی در مرکز بهداشت غرب تهران و دانشکده پزشکی نموده و در حال حاضر پتانسیل ارائه خدمات  تشخیصی روزانه به طور متوسط بیش از ۷۰۰ تست مولکولی می باشد که  به سرپرستی اساتید گروه در حال انجام است و با پوشش کامل نیاز بیماران، تا کنون بیماری برای انجام تست تشخیصی از مراکز درمانی دانشگاه خارج نشده است.
در مورد تهیه واکسن هم پژوهشگران در حال تحقیق هستند که اگر یک هود سطح ۳ برای گروه تهیه گردد کارهای عملی کشت ویروس نیز آغاز خواهد شد.
زمینه های کار پژوهشی گروه ویروس شناسی چیست؟
طیف مطالعاتی اعضای هیئت علمی این گروه با توجه به علاقه مندی اساتید متفاوت است و اکثر شاخصه های تحقیق در زمینه شناسایی ویروس های نوپدید ، ایدز ، هپاتیت ها ، ویروسهای مرتبط با سرطان ها ، بیماری ام اس و تشخیص و درمان بیماری های ویروسی می باشد و با همکاری گروه فناوری نانو در زمینه تشخیص و کاربرد صنعتی ویروس شناسی نیز در حال پژوهش هستیم.
در راستای دانشگاه نسل سوم چه ظرفیت هایی در گروه ویروس شناسی وجود دارد و چه اقداماتی انجام شده؟
با توجه به شعار تولید ثروت در دانشگاه نسل سوم ، تاسیس مرکز تحقیقات واکسن های ویروسی میتواند مقدمه ای برای شکل گیری شرکت های دانش بنیان باشد و پژوهش در زمینه تشخیص و درمان بیماری های ویروس های نوپدید و تولید کیت و دارو، می تواند درامدزایی خوبی داشته باشد.
برای اینده چه برنامه هایی در دست اقدام دارید؟
البته با ارائه طرحها و مکاتباتی که با زیرمجموعه های معاونت محترم آموزشی انجام شده در نظر داریم با تاسیس رشته های  بین رشته ای ویروس شناسی مجازی با مشارکت اعضای هیئت علمی و اساتید هوش مصنوعی و بیوانفورماتیک دانشگاه صنعتی شریف،زمینه تحقیقات آنالیز ژنتیکی ویروسها و مدل های اپیدمیولوژیک آنها را جهت پیش بینی  اپیدمی ها و پاندمی ها با استفاده از روشهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی فراهم نموده و انشالله گامی در راستای تحولات فناوری های نوین برداریم. همچنین خبرهای خوبی از همکاری این گروه باگروه فناوری نانو دانشگاه و معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت در زمینه ارزیابی ویروسی فراورده های دارویی و غذایی داریم که به زودی جزییات آن به اطلاع خواهد رسید.
در حال حاضر مهمترین نیاز گروه شما چیست؟
تا کنون با حمایت های بی دریغ هیات رییسه دانشگاه و دانشکده عملکرد موفقی داشته ایم اما در حال حاضر برای توسعه فعالیت ها نیاز به جایگزینی تجهیزات فرسوده و جذب نیروی کارشناس متخصص و طرحی داریم. ضمنا تهیه هود بیولوژیک سطح ۳ از نیاز های ضروری این گروه برای راه اندازی پژوهشهای مرتبط با کشت ویروس است.

تهیه و تنظیم: نظامی

دفعات مشاهده: 480 بار   |   دفعات چاپ: 6 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر