آنچه که گروه روانشناسی سلامت دنبال می کند؛ تربیت متخصصانی برای کنار آمدن بیماران با مشکلات جسمی

| تاریخ ارسال: 1399/7/15 |
 روانشناسی سلامت شاخه ای از علم روانشناسی است که به بررسی ارتباط روانشناسی و سلامت پرداخته و از دانش و یافته های این علم برای حفظ و ارتقاء سلامت، پیشگیری، کاهش و تسکین علایم و بازتوانی بیماری های جسمی، شناخت عوامل و همبسته های سبب شناختی و تشخیصی بیماری ها و نیز تحلیل و بهبود نظام مراقبت های بهداشتی استفاده می کند.
برای آشنایی بیشتر با این رشته تحصیلی و همچنین در ادامه معرفی گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران با  دکتر محمد کاظم عاطف وحید؛ مدیر گروه روانشناسی سلامت دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان گفتگو کردیم.
آقای دکتر لطفا در ابتدا گروه روانشناسی سلامت را معرفی کنید؟
با تغییرنام انستیتو روانپزشکی تهران به دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان در  سال ۱۳۹۲ و برنامه ریزی برای توسعه دانشکده، بعد از سالها که فقط یک رشته روانشناسی بالینی داشتیم، سعی شد که رشته های دیگری هم اضافه شوند، از جمله رشته مطالعات اعتیاد، رشته بهداشت روان، روانشناسی سلامت و همچنین رشته سالمندشناسی.
گروه روانشناسی سلامت در حال حاضر ۲۳ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد دارد و درحال پذیرش دوره چهارم دانشجویان است. اعضای هیات علمی آن سه نفر هستند و تلاش می کنیم تا مقطع دکترای این رشته راه اندازی شود.
فارغ التحصیلان روانشناسی سلامت چه خدماتی را می توانند، به مردم ارائه دهند؟
وظایف حرفه‌ای دانش آموختگان این رشته عبارت است از تدوین برنامه برای مداخلات ارتقاء سلامت در سطوح مختلف جامعه، تدوین، برنامه ریزی و اجرای مداخلات پیشگیری از بیماری‌های جسمی و آسیب‌های روانی اجتماعی برای گروه‌های مختلفی که در معرض آسیب های جسمی، روانی و هیجانی هستند.
روانشناسان سلامت می‌توانند بار بیماری‌ها را کم کنند. حضور روانشناسان سلامت در کادر درمان، کمک می کند افراد با مشکلات جسمی، بهتر کنار بیایند و از این بابت مراجعات به بیمارستان‌ها و بار بیماری کم شود.
رشته روانشناسی سلامت چقدر در دنیا سابقه دارد؟
رشته روانشناسی بالینی سلامت در دنیا از سال ۱۹۷۰ به صورت رسمی به عنوان یک رشته مستقل معرفی شد. قبل از آن روانشناسان بالینی در بخش‌های مختلف بیمارستانها کار می‌کردند و هدف این بود که بتوانند از علم و دانش خودشان در حوزه روانشناسی به بیماران خدمات ارائه کنند و از نقطه نظر روانشناختی و آموزش هایی که به آنها داده می‌شود، بتوانند بهتر بر بیماری خود غلبه کنند چون مشخص شده که بین جسم و روان یک رابطه مستقیم وجود دارد و مشکلات روانشناختی و روانی میتواند باعث بیماری‌های پزشکی بشود. به این ترتیب روانشناسی سلامت کم کم رشته مستقلی شد و به عبارتی از دل روانشناسی بالینی، روانشناسی سلامت بیرون آمد. البته در جاهای مختلف مثلا انگلیس پیش زمینه روانشناسی سلامت تحت عنوان روان شناسی پزشکی یا مدیکال سایکولوژی وجود داشت.
وضعیت این رشته در کشور ما چگونه است؟
با وجود اهمیت این مسئله هنوز بیمارستان های ما روانشناس سلامت ندارند، حتی حضور روانشناسان بالینی هم کم رنگ است. اغلب روان ‌پزشکان هم که می توانند خدماتی ارائه بدهند، بیمارستان ها از خدمات آنها استفاده نمی کنند. به علاوه دانشجویانی که در دانشگاه های وزارت علوم در رشته روانشناسی سلامت تحصیل می کنند، هیچ یک جذب بیمارستان‌ها و کلینیک ها نمی شوند. لذا از نظام روانشناسی مجوز می‌گیرند و در مطب، کار روانشناسی بالینی انجام می‌دهند در حالی که باید در بیمارستان ها و مراکزی که به خدمات آنها بیشتر نیاز است، مشغول به کار شوند.
چه درخواستی از دانشگاه برای  توسعه این رشته دارید؟
اولین درخواست ما این است، مقطع دکترا رشته روانشناسی سلامت راه اندازی شود. برای  جذب هیئت علمی هم به شدت به کمک دانشگاه نیاز داریم. تعداد کم اساتید باعث شده که ما نتوانیم، برنامه‌های بالینی را به خوبی اجرا کنیم، به عنوان مثال قرارداد با بیمارستان شفا برای همکاری و اعزام دانشجو با همراهی اعضاء هیئت علمی به علت کمبود نیرو محقق نشد.
روانشناسی سلامت چه رابطه ای می تواند با صنعت داشته باشد؟
در رابطه با صنعت، روانشناسان سلامت می توانند در جلوگیری از مشکلات جسمی و ارتقاء سلامت شاغلان در صنعت کمک کنند، تا آن ها راهکارهای مقابله با استرس را آموزش ببینند. هدف ما قاعدتاً برنامه های آموزشی کاربردی و مفید برای جامعه همراه با توسعه علم و دانش در این حوزه است.
گروه روانشناسی سلامت سه سال است ایجاد شده ولی با وجود این عمر کوتاه و تعداد کم اعضاء هیئت علمی، با صنعت همکاری زیادی داشته از جمله با وزارت نفت و برخی از کارخانه ها. ولی با وجود این شرایط اولویت باید این باشد که بتوانیم با مراکز تحت پوشش دانشگاه همکاری داشته باشیم.
به منظور آشنایی و فرهنگ سازی دانشجویان با اهداف دانشگاه نسل سوم چه اقداماتی انجام شده است؟
اگر فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد بخواهند به عنوان دانشجویان دانشگاه نسل سوم عمل کنند، باید آموزش های خیلی عمیق تری ببینند. برنامه‌ریزی ما این است که حتماً بتوانیم دوره دکترای روانشناسی بالینی در سلامت داشته باشیم. اما محدودیت هایی که فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد دارند، از ‌نظر کار بالینی، پژوهشی و یا پایان‌نامه،‌ خیلی آن ها را به اهدافی که دانشگاه نسل سوم دارد، نزدیک نمی کند. در فکر این هستیم که بتوانیم زودتر کاری کنیم که به این هدف نزدیک شویم و درس‌هایی را داشته باشیم که بتواند با اهداف دانشگاه نسل سوم هماهنگ باشد.
در دوران همه گیری کرونا گروه روانشناسی سلامت چه فعالیتی دارد؟
در این مدت دانشکده در گروه روانشناسی بالینی مشاورینی دارد که به بیماران کرونا خدمات مشاوره تلفنی می دهند و همچنین ما در جهت سیاستگذاری انجام گرفته ازسوی دانشکده در این شرایط حساس و این اپیدمی که عموم جامعه با آن روبرو است، با توجه به ظرفیت های موجود همکاری های لازم را با مراکز درمانی در این خصوص انجام دادیم و این همکاری در مراکز مختلف به اشکال گوناگون با توجه به نیاز و شرایط آنها و محدودیت و امکانات ما متغیر بوده است.

دفعات مشاهده: 131 بار   |   دفعات چاپ: 2 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر