دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • گزارش تصویری
  • فیلم و صوت
  • درباره ما
  • سلامت و تندرستی
  • تاریخ شفاهی
  • انتصابات



درباره روابط عمومی
شماره های تماس با ما
پست الکترونیکیiumspr@iums.ac.ir
آدرس: اتوبان شهید همت بین شیخ فضل ا.. نوری و شهید چمران دانشگاه علوم پزشکی ایران مرکز همایشهای رازی روابط عمومی

در گفتگو با مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران مطرح شد نقش غذا در سلامتی و پیشگیری از بروز بیماریها

 | تاریخ ارسال: 1399/8/6 | 
نقش غذا در سلامتی و پیشگیری از بروز بیماریها
کارشناسان بر این باورند که غذا نقش مهمی در تامین سلامت فرد و همچنین پیشگیری از بروز بیماریها دارد. آن ها می گویند ارتباط مستقیمی میان رژیم غذایی ناسالم و ابتلا به بیماری‌ها وجود دارد، بنابراین افراد می‌توانند با اصلاح الگوی تغذیه‌ای گامی مهم برای حفظ سلامت بدن خود بردارند. این توصیه در روزهای کرونایی از اهمیت بیشتری هم برخوردار است، زیرا خوردن مواد غذایی مقوی موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از ابتلا به کرونا پیشگیری می کند.
در ادامه آشنایی با گروه های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران، گفتگو با دکتر شیما جزایری فرصتی شد تا در مورد اهمیت تغذیه بیشتر بدانیم. او در رشته پزشکی تحصیل کرده و پس از اخذ مدرک دکترای تخصصی علوم تغذیه، در سال ۱۳۸۷ عضو عیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران می شود و در حال حاضر مدیر گروه تغذیه است.
در ابتدای گفتگو لطفا مختصری در مورد تاریخ شکل گیری گروه تغذیه و رشته های تحصیلی که در این گروه ارائه می شوند، بفرمایید.
گروه علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران از اواخر سال ۱۳۷۹ با مدیریت دکتر مظهری از گروه اپیدمیولوژی تفکیک شد و از مهر سال ۱۳۸۰ شروع به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد علوم تغذیه کرد. از سال ۱۳۸۳ دوره دکترای تخصصی علوم تغذیه هم راه اندازی شد. در سال ۱۳۹۲ پس از انتزاع از دانشگاه علوم پزشکی تهران «علوم بهداشتی در تغذیه» و در سال ۱۳۹۸ «تغذیه بالینی» به رشته های مقطع کارشناسی ارشد اضافه شدند.
در حال حاضر چند داشجو در گروه تغذیه تحصیل می کنند؟
در مقطع کارشناسی ارشد ۴۵ دانشجو و در مقطع دکترا ۲۴ دانشجو داریم. در سال جاری هم  ۱۰ نفر دانشجوی ارشد  و ۲ نفر دانشجوی دکترا به ما اضافه می شوند.
چند نفر هیات علمی دارید؟
در گروه علوم تغذیه هفت نفر هیئت علمی، ۲ نفر استاد، ۲ نفر دانشیار و ۳ نفر استادیار حضور دارند که علاوه بر آموزش دانشجویان، در بیمارستان ها هم فعال هستند.
فرمودید رشته تغذیه بالینی در سال گذشته به جمع رشته های مفطع کارشناسی ارشد اضافه شد، فارغ التحصیلان این رشته برای چه هدفی آموزش می بینند؟
تأسیس این رشته بر اساس نیاز ما در بیمارستان ها انجام گرفت و هدف این رشته در واقع تنظیم رژیم غذایی مناسب و مشاوره تغذیه برای بیماران بستری در مراکز درمانی است. برای پذیرش دانشجو در این رشته احتیاج به همکاری تنگاتنگ با بیمارستان ها داشتیم که با تلاش‌های اعضای گروه آقایان دکتر شیدفر و دکتر وفا و همچنین حمایت مسئولان دانشگاه این تعامل شکل گرفت.
فعالیتهای پژوهشی گروه در چه وضعیتی قرار دارد؟
در زمینه فعالیتهای پژوهشی با بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی همکاری های زیادی داریم. بحث تغذیه در بیماری ها به ویژه در بیماریهای شایع مثل دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، افسردگی و کبد چرب را به صورت کارآزمایی‌های بالینی بررسی می کنیم و درمان های کمکی را تحت آزمایش قرار می دهیم. نتایج این کارآزمایی ها بالینی منتشر و در موارد متعدد استفاده می شود.
به طور کلی در گروه علوم تغذیه هر ساله ۱۴ الی ۱۵ طرح تحقیقاتی انجام می شود. همچنین در سامانه کشوری علم سنجی اعضای هیئت علمی سه نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در جمع بیست نفر نخست رشته علوم تغذیه جای دارند که به نسبت تعداد اعضای گروه عدد خوبی است.
آیا بحران هایی مانند کوید ۱۹ بر وضعیت تغذیه مردم جهان تاثیر دارد؟
متاسفانه بحران کوید ۱۹ وضعیت گرسنگی را در جهان بدتر کرده است. از طرفی تولید غذا تحت تاثیر این بحران قرار گرفته از طرف دیگر هم بحران های اقتصادی به دنبال کوئید۱۹ دسترسی خیلی از مردم را به غذا محدود کرده است. غذای سالم و کافی باید در اختیار همه باشد آنچه که ما به آن می‌گوییم امنیت غذایی؛ خیلی از مردم جهان به دلیل همه گیری کرونا ویروس امنیت غذایی ندارند. علاوه بر این تغذیه سالم در پیشگیری، درمان و کنترل بیماری ها خیلی اهمیت دارد، عوارض کوید ۱۹ در افرادی که سوء تغذیه یا کمبود تغذیه دارند، شدیدتر است.
تغذیه سالم چه ویژگی های باید داشته باشد؟
اولین اصل در تغذیه سالم کفایت است یعنی از همه گروههای اصلی غذایی به اندازه کافی باید استفاده شود. گروه های اصلی غذایی شامل نان و غلات، میوه ها و سبزی ها، شیر و لبنیات و همچنین مواد پروتئینی، حبوبات و مغزها هستند. اصل بعدی تعادل است؛ مصرف قند و شکر، چربی‌های مضر و نمک را باید کم کنیم. تناسب در مصرف مواد غذایی و تنوع از دیگر ویژگیهای رژیم غذایی سالم هستند. همچنین توجه به انرژی دریافتی و کنترل وزن و پیشگیری و درمان چاقی نیز بسیار مهم است.
مصرف مکمل های غذایی را توصیه می کنید؟ 
یکی از سوالات زیادی که از ما پرسیده می شود این است که آیا از مکمل ها غذایی استفاده کنیم یا نه. جواب این است که اگر غذای ما به اندازه کافی باشد، معمولا نیازی به مکمل ها نداریم. به جز چند استثنا. یکی از آنها ویتامین D است، چون اصولاً میزان ویتامین D در منابع غذایی کم است، بنابراین توصیه می‌کنیم که مکمل آن را همه مصرف کنند.
به عنوان سوال پایانی آیا مشکلی هست که بخواهید با مسئولان دانشگاه در میان بگذارید؟
ضمن تشکر از مسئولان محترم دانشگاه، در حال حاضر یکی دو مسئله اصلی برای گروه تغذیه وجود دارد. متاسفانه هزینه ها خیلی بالا رفته، قیمت بالای مکمل هایی که استفاده می کنیم و هزینه کیت های آزمایشگاهی واقعاً ما را دچار مشکل کرده. شاید مجبور بشویم گرنت های پژوهشی را تغییر بدهیم که با هزینه های جدید یک مقداری همخوانی داشته باشند. نکته بعدی اینکه برای توسعه فعالیتهای پژوهشی به همکاری همه جانبه بیمارستانها و مراکز تحقیقاتی نیاز داریم، البته تا کنون این تعامل خوب بوده ولی انتظار بیشتری وجود دارد.
یک مشکل دیگری هم در گروه وجود دارد که به گونه ای دغدغه همه همکاران ما است و آن هم فضای فیزیکی گروه در دانشکده بهداشت است. تهویه مناسبی ندارد و این از نظر بیماری کرونا بسیار ما را نگران کرده حتی تا قبل از کرونا هم این نگرانی وجود داشت به هر حال کار کردن طولانی مدت در چنین فضایی احتمال خطر را بالا می برد. درخواست داریم راه حلی برای این مساله پیدا شود.

تهیه خبر: ابراهیم همتی
تنظیم: حسین دزفولی
عکس: داود نجفی


CAPTCHA
دفعات مشاهده: 1718 بار   |   دفعات چاپ: 5 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر