• معرفی گروههای آموزشی دانشگاه

انجام طرحهای پژوهشی محصول محور مهمترین راهبرد گروه بیوتکنولوژی دانشگاه ایران

| تاریخ ارسال: 1400/4/7 |
انجام طرحهای پژوهشی محصول محور مهمترین راهبرد گروه بیوتکنولوژی دانشگاه ایران
گروه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران در راستای محصول محور کردن طرحهای تحقیقاتی موفق شده است تا کنون بیش از ۳۰ طرح تحقیقاتی جدید با محوریت تولید محصول یا کیت به تصویب برساند.
از دیگر دستاوردهای گروه بیوتکنولوژی می توان به  ایجاد رشته جدید بیوانفورماتیک پزشکی در مقاطع کارشناسی ارشد در جهت ایجاد رشته های جدید و بین رشته ای در راستای آموزش پاسخگو اشاره کرد.
به منظور آشنایی با نحوه فعالیت گروه های آموزشی دانشگاه، گفتگویی با دکتر ارشد حسینی؛ مدیر گروه بیوتکنولوژی پزشکی انجام گرفته است.
۱-در خصوص تاریخچه گروه بیوتکنولوژی توضیح بفرمایید؟
گروه بیوتکنولوژی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۸۵ با دو نفر عضو هیئت علمی در دانشکده پیراپزشکی تاسیس شده است. در طی چند سال گذشته با جذب اعضائ هیئت علمی جدید و تکمیل تجهیزات آزمایشگاه رشد چشمگیری داشته است.
۲-در گروه شما چند نفر اعضای هیئت علمی و دانشجو و در چه مقطعی هستند؟
گروه بیوتکنولوژی در حال حاضر دارای ۷ عضو هیئت علمی شامل دو نفر استاد تمام، سه نفر استادیار در شرف دانشیاری و بقیه نیز استادیار هستند. در دو  مقطع کارشناسی ارشد  و دکتری  PhD بیوتکنولوژی پزشکی پذیرش دانشجو دارد و تا کنون بیش از هفتاد دانشجوی ایرانی و بین المللی در مقطع کارشناسی ارشد و  هجده دانشجو در مقطع دکتری PhD پذیرفته است.
بیش از ۸۰ درصد فارغ التحصیلان مقطع ارشد این گروه یا در مقطع دکتریPhD  داخل پذیرفته شده اند و یا در دانشگاههای معتبر خارجی تحصیل می کنند. همچنین درصد قابل توجهی از آنان نیز به عنوان هیئت علمی جذب دانشگاههای داخلی و یا خارجی شده اند که دو نفر از اعضای کنونی گروه بیوتکنولوژی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران از فارغ التحصیلان همین گروه هستند.
۳-گروه شما در حوزه پژوهشی، فناوری و حرکت به سمت دانشگاه نسل نو چه فعالیت هایی انجام داده است؟
یکی از برنامه های اصلی گروه تلاش در جهت حرکت به سوی دانشگاه نسل نو بوده و در جهت نیل به این هدف برنامه ریزی های لازم انجام گرفته از جمله تلاش در جهت محصول محور کردن طرحهای تحقیقاتی و به همین منظور تا کنون بیش از ۳۰ طرح تحقیقاتی جدید با محوریت تولید محصول یا کیت توسط اعضاء هیئت علمی گروه به تصویب رسیده است.
علاوه بر این در راستای پشبرد اهداف عملیاتی و در جهت دانش بنیان کردن محصولات بیوتکنولوژی، اعضاء گروه بیوتکنولوژی پزشکی اقدام به ثبت چندین شرکت کرده اند. همچنین به منظور انجام اصلاحات لازم در برنامه ریزی آموزشی رشته بیوتکنولوژی پزشکی در جهت محصول محور بودن و آموزش پاسخگو دو پروژه تحقیقاتی توسط اعضاء گروه و با همکاری سایر گروههای آموزشی تهیه و ارسال شده است. ایجاد رشته جدید بیوانفورماتیک پزشکی در مقاطع کارشناسی ارشد به منظور توسعه گروه و همچنین در جهت ایجاد رشته های جدید و بین رشته ای در راستای آموزش پاسخگو پیشنهاد شده و مورد تصویب قرار گرفته است.
۴-اهداف و برنامه استراتژیک گروه شما چیست؟
از مهمترین اهداف گروه بیوتکنولوژی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • سوق دادن گروه به سمت طرحهای محصول محور و ارتباط با صنعت
  • تلاش در جهت جذب گرانت پژوهشی از منابع خارج دانشگاه
  • بروز رسانی طرح درس و طرح دوره دروس مختلف در هر دوره
  • استفاده بیشتر از روشهای بیوانفورماتیک در طرحهای تحقیقاتی و پایان نامه ها و سوق دادن بیشتر طرحهای تحقیقاتی در  این جهت و تقویت زمینه فعالیتهای بین رشته ای که در این راستا ایجاد رشته جدید بیوانفورماتیک پزشکی در مقاطع کارشناسی ارشد در وزارت بهداشت مطرح و به تصویب رسید.
  • انجام اصلاحات لازم در کوریکولوم آموزشی رشته بیوتکنولوژی پزشکی در جهت محصول محور بودن و آموزش پاسخگو
  • برقراری ارتباط با صنعت با برگذاری جلسات متعدد و بررسی راهکارهای لازم و مذاکرات اولیه جهت ارتباط هر چه بیشتر با صنعت
  • تلاش در جهت برگزاری سمینارها و کنگره های علمی و کارگاههای آموزشی و دوره های عملی کوتاه مدت و بلند مدت
  • تجهیز و توسعه آزمایشگاه  در جهت تقویت کلاسهای عملی و نیز انجام پایان نامه ها و طرحهای کاربردی
۵-پاندمی کرونا چه تاثیری بر روی گروه شما گذاشته و گروه بیوتکنولوژی چه اقداماتی در دوران کرونا انجام داده است؟
با آغاز پاندمی کرونا و حرکت به سمت مجازی سازی فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی و تعامل با همکاران و دانشجویان، زیرساخت‌های مورد نیاز جهت پیشبرد فعالیت‌ها از راه دور مهیا شده و بسیاری از معضلات و ایرادهای سیستمی و نرم‌افزاری شناسایی شد. استفاده از اینترنت برای برگزاری وبینارها و جلسات مجازی، بهینه گردید. پاندمی کرونا فرایند و زیر ساخت ارتباط علمی با دیگر نقاط علمی را آسان تر و آماده‌تر ساخت. اما متاسفانه تعامل و دیدار چهره به چهره حضوری همکاران و دانشجویان به حداقل رسید و آموزش‌هایی که نیازمند کارهای عملی بودند، دچار نقص شدند که ممکن است کیفیت آموزش‌های عملی را تحت تأثیر خود قرار داده باشد.
۶-چالش ها و مشکلات موجود در گروه چیست؟
با توجه به گستردگی رشته و دامنه فعالیتهای گروه مهمترین مشکلات در حال حاضر کمبود فضای آزمایشگاهی و تجهیزات پیشرفته و به روز می باشد. همچنین تهیه مواد آزمایشگاهی و خدمات تخصصی که در خیلی از موارد  از خارج کشور تامین می شود و نیازمند هزینه بسیار و زمان طولانی است و با محدودیتهایی که بودجه های تحقیقاتی دارد؛ امکان انجام فعالیتهای پژوهشی در سطح پیشرفته و با اهداف بلند مدت وجود ندارد.
۷-گروه شما در راستای پاسخگویی اجتماعی.. چه نیازهایی از جامعه را برطرف می کند؟
گروه تلاش دارد با تغییرات لازم در خصوص عناوین طرحهای تحقیقاتی و پایان نامه ها، زمینه را برای ورود به عرصه تولید از جمله تولید کیتهای تشخیصی و رفع نیاز آزمایشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی در زمینه بیوتکنولوژِی فراهم کرده و به کاهش واردات مواد و لوازم آزمایشگاهی و در نتیجه کاهش خروج ارز از کشور کمک کند.
پایان گفتگو
المیرا ترنیان

دفعات مشاهده: 383 بار   |   دفعات چاپ: 11 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر