دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • آموزش
  • گروه‌های آموزشی
  • پژوهش
  • اساتید
  • دانشجویان
  • کارکنان
  • روابط عمومی
  • فناوری اطلاعات
 
 به روزرسانی: 1401/3/7

بازدیدهای 24 ساعت گذشته: 15060
بازدیدهای روز جاری: 15060
کاربران حاضر در پایگاه: 0

 

علل سوزش معده/ همراه غذا چه بخوریم؟

 | تاریخ ارسال: 1398/1/26 | 
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی؛ دکتر الهام اختری متخصص طب ایرانی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، علل سوزش سردل (معده) را بیان کرد. در ادامه این گفتگو را میخوانید.
الهام اختری متخصص طب سنتی و استادیار علوم پزشکی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره علل سوزش سر‌ دل (معده) اظهار کرد: افرادی که بر اثر رژیم غذایی نادرست یا عوامل ژنتیکی معده آنها، اسید بیش از حد ترشح می‌کند، به مرور زمان با شل شدن دریچه بین مری و معده‌شان به سوزش سردل دچار می‌شوند.وی بیان کرد: افراد پس از هفت سال نخست زندگی، باید اصول تغذیه‌ای را به درستی رعایت و از درهم‌خوری و پُرخوری پرهیز کنند، از جمله اصول تغذیه‌ای صحیح می‌توان به آهسته غذا خوردن و خوب جویدن غذا اشاره کرد، اگر ما هر لقمه از غذا را حدود ۲۴ تا ۲۶ بار بجویم، بزاق دهان به اندازه کافی ترشح می‌شود، بزاق دهان حاوی آنزیم‌هایی است که به هضم بهتر غذا و تسهیل کار معده کمک می‌کند، خوب جویدن غذا علاوه بر کمک به هضم بهتر غذا از نوشیدن مایعات مانند آب همراه غذا و پُرخوری افراد جلوگیری می‌کند، زیرا خوب جویدن غذا نقشی موثر در انتقال سریع پیام احساس سیری به مغز دارد.
چه مواد غذایی را همراه غذای اصلی مصرف نکنیم؟
این متخصص طب سنتی افزود: افراد به ویژه اشخاصی که دریچه اسفنکتر بین مری و معده آنها به طور ارثی ضعیف است، باید از مصرف برخی مواد غذایی همراه غذای اصلی پرهیز کنند، دوغ، نوشیدنی سنتی و سرشار از کلسیم است، ولی از آنجایی که کلسیم در جذب آهن اختلال ایجاد می‌کند، ما نباید این نوشیدنی را همراه غذا بنوشیم، نوشیدن انواع نوشابه‌ها، دلستر‌ها و آب خیلی سرد همراه غذا ممنوع است، زیرا نوشیدن این مایعات همراه غذا، هضم آن را مشکل می‌کند.
اختری تأکید کرد: مصرف سالاد حاوی خیار و گوجه فرنگی خام همراه غذا مجاز نیست، بنابراین افراد تنها می‌توانند سالاد کاهو را به همراه انواع جوانه‌ها، کلم بروکلی، هویج رنده شده، روغن زیتون و آب لیموترش تازه، بدون خیار و گوجه فرنگی خام در کنار غذای اصلی میل کنند.

وی با اشاره به پرهیز از مصرف روزانه ترشی همراه غذای اصلی تصریح کرد: استفاده روزانه از ترشی همراه غذای اصلی در ایجاد التهابات دستگاه گوارش و ضعیف شدن دریچه بین مری و معده موثر است، افراد همچنین باید از مصرف ماست همراه غذا خودداری کنند.
علل سوزش معده/ همراه غذا چه بخوریم؟
وی گفت: افراد همراه غذای اصلی می‌توانند از سبزی‌هایی مانند ریحان، جعفری و ترخون استفاده کنند، مصرف ۶ تا هفت عدد زیتون شکسته هم همراه غذای اصلی پیشنهاد می‌شود، خوردن برخی سبزی‌ها همراه غذا علاوه بر اینکه دهان را خوشبو می‌کند، تأثیری چشمگیر در هضم بهتر غذا دارد.
اختری یادآوری کرد: برخی غذا‌ها در تشدید التهابات گوارشی نقش موثر دارند که از جمله این مواد غذایی می‌توان به ماکارونی، لازانیا، نودل، پِنه، آش رشته، سالاد اولویه، غذا‌های سوخاری شده مانند مرغ سوخاری اشاره کرد، بنابراین افرادی که دچار التهابات گوارشی هستند باید از مصرف این غذا‌ها تا حد امکان خودداری و غذا‌های ساده و سالم را با نظر پزشک معالجشان بیشتر استفاده کنند.

 

دفعات مشاهده: 10802 بار   |   دفعات چاپ: 389 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

سرماخوردگی و راهکارهای ساده پیشگیری و درمان آن در طب سنتی ایرانی

 | تاریخ ارسال: 1397/11/15 | 
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی؛ به دلیل شیوع سرماخوردگی در فصل زمستان خبرنگار دانشکده طب ایرانی با خانم دکتر نسرین بعیری، متخصص طب سنتی به گفتگو پرداخت تا سرماخوردگی از دیدگاه طب سنتی بررسی شده و راهکارهای پیشگیری و درمان آن توسط ایشان بیان شود. آنچه در ادامه میخوانید توضیحات دکتر بعیری در رابطه با سرماخوردگی از دیدگاه طب ایرانی می‌باشد. با ما همراه باشید:
یکی از شایع‌ترین شکایات مراجعین به درمانگاه در فصل‌های سرد سال علائمی مانند تب، سرفه، عطسه و ... است که به عنوان سرماخوردگی تلقی می‌شود. از دیدگاه طب سنتی ایرانی هر فصل مزاج خاص خود را دارد و در هر فصل با توجه به مزاج آن فصل بیماری‌های خاصی شیوع می‌یابد. مزاج فصل زمستان سرد و تر بوده و از جمله بیماری‌های شایع فصل پاییز و زمستان می‌توان به سرماخوردگی اشاره کرد.
علائم بیماری در افراد مختلف متفاوت است. گاه بیمار از ترشحات رقیق و گرم از ناحیه بینی یا پشت حلق شاکی است و گاهی از ترشحات غلیظ و سفیدرنگ. سایر علائم مانند دردهای بدنی، سردرد، عطسه و سرفه‌های مکرر نیز دیده می‌شود. بنابراین شناخت صحیح علائم گام اولیه و اساسی در درمان بیماری‌ است. باید توجه شود که همواره پیشگیری اصل مهم‌تری از درمان است. در طب ایرانی نیز به این امر سفارش زیادی شده است. در سرماخوردگی نیز رعایت اصول زیر منجر به کاهش بروز یا کاهش علائم در فرد می‌گردد:
  • پوشاندن نقاط حساس بدن در مقابل سرماخوردگی مانند ناحیه جلویی گردن، پوشاندن موی سر و پوشاندن پاها. برای این منظور حتما در هوای بیرون از شال گردن و کلاه و جوراب پشمی استفاده کنید.
  • استفاده روزانه از شلغم: شلغم نقش مهمی در پیشگیری از بروز سرماخوردگی ایفا می‌کند. استفاده از شلغم به شکل بخارپز، خام یا پخته شده در نمک یا هر شکلی که فرد تمایل دارد، توصیه شده است. بهتر است از زمانی که شلغم در بازار یافت می‌شود تا اتمام آن روزانه یک عدد مصرف شود. همچنین در صورتیکه با خوردن شلغم نفخ می‌کنید می‌توانید کمی زیره نیز به آن اضافه کنید.
  • در زمان ابتلا به سرماخوردگی و بروز علائم، غذای مصرفی باید ساده باشد تا هضم غذا نیازمند مصرف انرژی زیاد از بدن نبوده و طبیعت مدبره بدنی بتواند انرژی خود را جهت مبارزه با بیماری مصرف کند. از جمله خوراکی‌هایی که میتوان در این مدت تجویز نمود خوراک کدو سبز است. یک عدد کدوسبز همراه پنج عدد آلوبخارا و یک تکه سینه مرغ که با سه لیوان آب به مدت تقریبا ۴۵ دقیقه کاملا پخته شده و آب آن کاهش یافته، غذای مناسبی است. این غذا بدون غذا و بدوون برنج مصرف می‌شود. بهتر است در مدت سه روز ابتدای سرماخوردگی، سه یا چهار وعده از این خوراک مصرف شود. نکته مهمی که باید مدنظر قرار گیرد تهیه این غذا به شکل تازه است. یعنی برای هروعده غذایی جداگانه طبخ شود. غذای مفید دیگری که برای دوران سرماخوردگی توصیه میشود سوپ جو با گشنیز و سینه مرغ است.
با توجه به تغییر علائم و سیر بیماری‌ها، شناخت علائم در هر مرحله و درمان متناسب با آن امر مهمی است. بنابراین افراد باید از مصرف خودسرانه دارو پرهیز کرده و در صورت شدت یافتن علائم مانند داشتن ترشحات غلیظ و ترشحات رنگی یا تب و بدن درد و گلودرد همراه با ضایعات سفید خصوصا در سنین کودکی و نوجوانی، حتما باید به پزشک مراجعه نمود.

 

دفعات مشاهده: 9343 بار   |   دفعات چاپ: 295 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی آنچه از یبوست و درمان آن در طب سنتی ایرانی باید دانست:

 | تاریخ ارسال: 1397/9/17 | 
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی؛ یکی از شایع‌ترین شکایت بیماران در سلامتکده‌های طب سنتی ایرانی، بروز یبوست می‌باشد. به همین علت امروز تصمیم گرفتیم با خانم دکتر نسرین بعیری متخصص طب سنتی سلامتکده بهشت دانشگاه علوم پزشکی ایران در این رابطه به گفتگو بنشینیم. آنچه در ادامه میخوانید توضیحات دکتر بعیری در رابطه با یبوست از دیدگاه طب ایرانی می‌باشد. با ما همراه باشید:
با افزایش زندگی ماشینی و افزایش میزان بی‌تحرکی در افراد، بروز یبوست شدت یافته است. یبوست علاوه بر اینکه احساس ناراحتی و کسالت برای فرد مبتلا ایجاد می‌کند بلکه زمینه‌ساز بروز سایر بیماری‌ها نیز می‌شود.
داشتن اجابت مزاج طبیعی از اصول ششگانه حفظ سلامتی در دیدگاه طب سنتی ایرانی است. طبق این دیدگاه جهت داشتن حداکثر سلامتی شش اصل مهم و ضروری باید مدنظر قرار گیرد: داشتن هوای مناسب و سالم، خواب و بیداری مناسب، اصول تغذیه صحیح، حرکت و ورزش سلامت محور، مدیریت صحیح اعراض نفسانی و استفراغ و احتباس صحیح.
به زبان ساده‌تر استفراغ و احتباس یعنی مواد مفید در بدن حفظ شده و مواد مضر از بدن خارج شود. اگر به هردلیلی عکس این حالت رخ دهد زمینه‌ساز بروز بیماری‌ در فرد می‌گردد. در زمان بروز یبوست مواد مضر بدن در بدن تجمع یافته و فرد مستعد ابتلا به سایر بیماری‌ها می‌شود.
آنچه در درمان‌های حکمای قدیم و همچنین پزشکان متخصص طب سنتی ایرانی در فرد مبتلا به یبوست مهم می‌نماید، در گام نخستین رعایت اصول صحیح غذا خوردن است. خوب جویدن غذا به گونه‌ای که شیرابه مناسبی در اختیار معده قرار گیرد کمک به‌سزایی در بهبود عملکرد روده‌ها و رفع یبوست ایفا می‌کند.
نکته دیگری که باید خوانندگان مدنظر قرار دهند عدم مصرف مایعات در زمان مصرف غذا است. افراد باید یک ساعت قبل و در طی غذا خوردن و یک ساعت بعد از صرف غذا از نوشیدن هرنوع مایعات (آب، دوغ، نوشابه و...) پرهیز نمایند [استثنا در این مورد افراد با مزاج معده گرم است که می‌توانند میزان اندکی آب در کنار غذا بنوشند].
تدابیر دیگری که در افراد مبتلا جهت کاهش علایم و عوارض می‌توان بکار بست به شرح زیر است:
چرب کردن بخش تحتانی شکم با روغن مناسب و ماساژ شکم در جهت عقربه‌های ساعت که سبب بهبود عملکرد روده‌ها می‌شود.
مصرف فرآورده‌های انجیر و مویز به ویژه در افرادی که گرمی مزاج زیادی ندارند و آلو و تمرهندی در افراد دارای مزاج گرم
سوپ تهیه شده از از گوشت تکه تکه شده (ترجیحا سینه مرغ یا بلدرچین) به میزان 200 گرم، اسفناج خرد شده 200گرم، کدو 3 عدد، برنج نصف لیوان، ماش و جو پوست کنده از هرکدام نصف لیوان و نمک به میزان لازم. فرد مبتلا با توجه به شدت علایم می‌تواند در هفته 2 تا چندبار این سوپ را در برنامه غذایی خود بگنجاند. مصرف سالاد مناسب یک ساعت بعد از غذا توصیه می‌شود. (باید توجه شود که رژیم غذایی بهتر است بعد از سه هفته مصرف مجددا ارزیابی توسط متخصص طب سنتی انجام شود)
رعایت ساعت مناسب خواب و بیداری: مناسب‌ترین زمان برای خوابیدن 2 تا 3 ساعت بعد از غروب آفتاب می‌باشد. خوابیدن در این زمان عملکرد سیستم درونی بدن را تنظیم می‌کند.
انجام ورزش متناسب با فرد، میزان حرکت و فعالیت روده‌ها را افزایش داده و منجر بهبود عملکرد روده‌ها و کاهش یبوست می‌شود.نکته‌ای که خوانندگان عزیز باید بدان توجه داشته باشند یبوست شدید و مقاوم به درمان همراه با درد شکمی است. در این مواقع مراجعه به پزشک قطعی بوده و می‌بایست از مصرف خودسرانه دارو جدا پرهیز کرد.
خبر: سیما کی‌خانی

دفعات مشاهده: 9866 بار   |   دفعات چاپ: 578 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

توصیه دکتر اختری ،متخصص طب ایرانی در خصوص بارداری و سبک زندگی سالم

 | تاریخ ارسال: 1397/5/9 | 
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی؛ بارداری یک روند فیزیولژیک و طبیعی دارد و هر زوجی که قصد بارداری دارند باید برای طی نمودن این دوران به سلامت، اصول حفظ سلامتی را در دوران پیش از باردار شدن جدی بگیرند. به همین منظور با خانم دکتر الهام اختری، پزشک و متخصص طب ایرانی در رابطه با موضوع بارداری و سبک زندگی سالم به گفتگو پرداختیم. در زیر به مشروح تدابیر سبک زندگی سالم در رابطه با دوران پیش از بارداری می‌پردازیم.
از دیدگاه طب سنتی و طب رایج شکل‏‌گیری لقاح ماحصل سلامتی اسپرم و تخمک است بنابراین هر دو جنس جهت حفظ توانمندی باروری خود ملزم به اجرای دستورات حفظ سلامتی می‏‌باشند.
وی توضیح داد: دستورات حفظ سلامتی از دیدگاه طب ایرانی دارای شش بخش عمده است و آنچه در زندگی امروز تا حدود زیادی قابل مدیریت است نحوه‏‌ی خوردن و آشامیدن افراد، ورزش روزانه و خواب است. در واقع امروزه مبحث آب و هوا آن‏چنان پیچیده شده است که به نظر می‏رسد تا حدود زیادی مدیریت آن از دست زوجی که قصد بارداری دارند خارج شده  است.
با نظر به اینکه خواب یکی از اساسی‌‏ترین مباحث برای زوجین جهت حفظ قدرت باروری در سنین جوانی است، این عضو هیأت علمی تصریح کرد: شب بیداری از جمله مشکلاتی است که فرد را دچار ضعف اعضای اصلی، کاهش حافظه، چاقی شکمی، بدی رنگ و رو و ... می‏‌نماید. عادت به بیداری تا نیمه‏‌ی شب و سپس خوابیدن تا نزدیک ظهر دردسرساز می‏‌شود و افراد را در درازمدت از دایره صحت خارج می‏کند. توصیه اکید به خانواده‏‌ها رعایت خواب خوب در ساعت مناسب در سال‏‌های کودکی و نوجوانی و جوانی است.
ایشان در ادامه با بیان بایدها و نبایدهایی درباره عادات غذایی و مضرات افزایش وزن بیان کرد: خوردن از لذت‏‌های زندگی است و موجب ادامه‌‏ی حیات است. بدن آدمی هر لحظه در حال تغییر است و نیازمند به مواد غذایی؛ ولی نوع ماده‏‌ی غذایی دریافتی، سبک خوردن و سبک نوشیدن آن‏چنان با ادامه‏‌ی سلامتی افراد گره خورده است که از جمله مهم‏ترین ارکان حفظ سلامتی نحوه‌‏ی خوردن و آشامیدن است. در طب سنتی در هم خوردن و روی هم خوردن بسیار نهی شده است و از عوامل مهم ضعف اعضای اصلی بدن برشمرده شده است. ساده‌‏ترین و مشخص‌‏ترین عارضه‏‌ی این نوع خوردن چاقی است! و چاقی از عوامل شایع ضعف اسپرم و تخمک در زوج است. زوج چاق در معرض ناباروری هستند و چاقی ارتباط تنگاتنگی با افزایش شیوع ناباروری دارد.
وی با اشاره به زوجی که در سال اول ازدواج چند کیلویی وزن اضافه می‏‌کنند و این روند ادامه پیدا میکند، بیان کرد؛ باید نسبت به عوارض این افزایش وزن هوشیار بود. بیمارانی که به درمانگاه طب سنتی با شکایت ناباروری مراجعه می‏‌کنند و مثلا عنوان می‏‌شود که ۱۰ سال، ۳ سال، ۷ سال است در حال درمان هستند و اضافه وزن قابل توجهی نیز دارند؛ اولین موردی که به ذهن پزشک می‏‌رسد این جمله است که در این سال‏ها چرا برای اضافه وزن خود کاری نکرده‌‏ای!
وی رکن دیگر حفظ قدرت باروری را ورزش عنوان کرده و تصریح کرد: زوجی که پرخوری نمی‏‌کنند، در ساعات مشخصی از روز و هفته به پیاده‌‏روی، بازی‏‌های دو نفره یا چند نفره مثل بدمینتون و والیبال می‏‌پردازند و کوه‏پیمایی می‌‏کنند از گزند آفات باروری در امان خواهند بود.
دکتر اختری در پایان توضیحات خود با تاکید بر اهمیت طب پیشگیری عنوان کرد: حواس‏مان باشد که اصول حفظ سلامتی از نگاه طب سنتی ایرانی همین چیزهایی است که هر لحظه با آن‏ها سروکار داریم و آنچنان به ما نزدیک هستند و در تار و پود زندگی ما سرشته شده‏‌اند که یادمان می‏‌رود و غافل می‌مانیم که تاثیر این موارد در طب پیشگیری آن چنان ارزشمند است که در دفتر کار هیچ پزشکی و در قفسه‏‌های هیچ داروخانه‏‌ای پیدایشان نخواهیم کرد.
ایشان با بیان اینکه حواس‏مان به دستورات سبک زندگی سالم باشد که در کاهش شیوع ناباروری بسیار موثرند، توضیحات خود را به پایان رساند.

 
 
 
 
 

دفعات مشاهده: 22435 بار   |   دفعات چاپ: 719 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

سایر مطالب این بخش