معاون تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ایران در بازدید از مرکز ملی مغز مطرح کرد:
جایگاه خوب دانشگاه علوم پزشکی ایران در تولید دانش/در حوزه فناوری و طرحهای اثرگذار نیاز به تلاش بیشتر داریم
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به ضرورت برنامه ریزی در حوزه فناوری و طرح های اثرگذار، گفت: با بهره مندی از تمام ظرفیتها از جمله مرکز ملی مغز میتوان جایگاه فعلی دانشگاه را در زمینه تولیدات فناورانه ارتقا داد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی مغز، دکتر مجید صفا معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه در بازدید از مرکز ملی مغز عنوان کرد: بسیار جذاب است که در جمع جوانانی باشم که با علاقه شخصی در یک مرکز حضور دارند و برای آینده تلاش می کنند. هر چند که شاید در حال حاضر عایده مالی نصیب شان نشود اما قطعا با گذر زمان و رسیدن به اهدافی که در نظر گرفته شده، شرایط تغییر خواهد کرد.
وی با بیان اینکه شناخت من از استاد جغتایی به 20 سال قبل و سال 1384 بر میگردد، افزود: زمانی که دانشجوی دکترای تخصصی هماتولوژی بودم. از همان زمان با این نگاه وی آشنا شدم که همیشه به افراد جوانی که اهل پیشرفت و ترقی هستند بدون هیچ چشمداشتی کمک میکنند. بنابراین جدای از شخصیت علمی و به نظر من مهم از آن، منش او است که باید یاد بگیریم و در مدیریت آنچه که به عهده داریم از آن استفاده کنیم.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: از استاد جغتایی باید قدردانی کرد که در واقع گردن خیلی ها حق دارند و اینکه شما عزیزان را در مرکز ملی مغز جمع کردند، خیلی چیز عجیبی نیست و منش مدیریتی او همواره این بوده تا از ظرفیت های جوان برای ساخت آینده بهره برداری کنند.
وی یادآور شد: در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران، تمایل جدی داریم که سرمایه گذاری در حوزه فناوری داشته باشیم. ما در شاخص مقالات و تولید دانش در کشور خوب هستیم و به گفته معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران در انتشار مقالات اثر بخش جایگاه خوبی دارد و در چند سال اخیر هم رشد کرده است. اما در حوزه فناوری و طرح های اثرگذار یک مقدار باید بیشتر تلاش کنیم البته پیشرفتهایی هم داشته ایم اما ظرفیت آن را داریم که در جایگاه نخست کشور باشیم.
باید به شرکت های دانش بنیان فرصت داد
صفا با بیان اینکه در حال حاضر بر اساس آخرین گزارش ها رتبه پنجم کشوری را در حوزه تولید فناوری داریم و من فکر میکنم که پتانسیل دانشگاه بیشتر از این است، افزود: در چند سال گذشته از تمام ظرفیتها استفاده نکردیم. این در حالی است که به عنوان نمونه دانشگاه علوم پزشکی تبریز رشد خیلی رشد خوبی داشته یا در سال 1392 تنها یک شرکت دانش بنیان در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی وجود داشت اما در حال حاضر ۲۲۴ شرکت دانش بنیان فعالیت دارند.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران خاطرنشان کرد: به اعتقاد من از شرکت ها نباید انتظار داشته باشیم که در کوتاه مدت به محصول برسند، بلکه باید فرصت داد و حداقل 5 سال باید صبر کرد.
وی با بیان اینکه فناوران متعددی در دانشگاه علوم پزشکی ایران حضور دارند اما بستری برای اتصال این افراد و شکل گیری ایده های نو وجود ندارد، افزود: مرکز ملی مغز می تواند در حوزه فناوری، در مسیر تخصصی خود به دانشگاه علوم پزشکی ایران و ارتقا جایگاه این دانشگاه در کشور کمک فراوانی بکند؛ دعوت میکنم از مرکز ایرانتک دانشگاه بازدید کنید و حتی رویدادهایی استانی و کشوری را در آنجا برگزار کنید چرا که این فعالیتها موجب ارتقا برند دانشگاه علوم پزشکی ایران می شود.
صفا تاکید کرد: با شناختی که از مرکز ملی مغز پیدا کردم هر کدام از همکاران توانمندی خیلی بالایی دارند ولی در کنار هم و در قالب یک تیم با راهنمایی استاد جغتایی می توانید به عنوان بازوی معاونت تحقیقات و فناوری باشید. بنده هم هر کمکی که از دستم بر بیاد برای هموار کردن مسیر حرکت شما، دریغ نخواهم کرد.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران یادآور شد: در خصوص کمیته اخلاق هم تلاش می کنیم به فرآیند اعطای کد اخلاق برای پژوهشها با تغییر ساختار سرعت بیشتری بدهیم؛ همچنین کمیته های داخلی اخلاق در دانشکده ها شکل خواهد گرفت تا فرآیند ها تسهیل شوند.
پذیرش ایده های فناورانه در مرکز ملی مغز
در ادامه دکتر محمد تقی جغتایی؛ رئیس دانشکده فناوری های نوین دانشگاه نیز در این بازدید اظهار کرد: کار مرکز ملی مغز در ابتدا با عنوان مرکز نوآوری با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری آغاز شد و با ایده ملی شدن به زودی اساسنامه مرکز هم تدوین می شود و ساختار سازمانی آن شکل خواهد گرفت.
وی افزود: مدل این مرکز مشابه مراکز تحقیقات نیست و قرار نیست هیئت علمی استخدام کند، بلکه اساتید و اعضای هیدت علمی و دانشجویان تمامی دانشگاه های کشور اعم از پزشکی و غیر پزشکی در صورت علاقه مندی به طراحی پروژه و کار، به مرکز ملی مغز می آیند.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: ایجاد یک شبکه همکاری فعال داخلی و بینالمللی بین محققان و متخصصین علوم پایه و بالینی و توسعه دهندگان فناوری نوین از اهداف مرکز ملی مغز است.
وی توسعه کمی و کیفی پژوهش های نوآورانه، کاربردی و همگرا و توسعه و بومی سازی فناوری نوین نرم افزادی و سخت افزاری در حوزه مغز را اهداف این مرکز برشمرد و افزود: تلاش می کنیم با توسعه و بومی سازی استانداردها و شاخصهای سلامت مغز زمینه را برای ارائه خدمات نوین مبتنی بر شواهد علمی در کشور فراهم شود.
حمایت از ایده تا محصول در مرکز ملی مغز
دکتر فاطمه سادات میرفاضلی؛ رئیس مرکز ملی مغز نیز گفت: محورهای فعالیت مرکز ملی مغز شامل فناوریهای عصبی نوروتکنولوژی و ارتباط مغز و ماشین، علوم اعصاب محاسباتی و هوش مصنوعی، علوم اعصاب دیجیتال و تحلیل داده های عصبی، پزشکی شخصی سازی شده، پزشکی پیش بینی کننده، پزشکی پیشگیرانه و توسعه آموزش و تحقیقات چندرشته ای هستند.
وی با اشاره به نمونه هایی از پروژه های در دست اقدام این مرکز از جمله تجاری سازی اپلیکیشن مانیتور شناختی کودکان، ادامه داد: در حوزه میانسالی نیز یک اپلیکیشن در دست طراحی داریم، برای بازتوانی و غربالگری شناختی که به صورت بازی است و تا سال ۱۴۰۵ آماده میشود؛ طراحی و توسعه اپلیکیشن بازتوانی شناختی اوتیسم با هوش مصنوعی نیز در دست اقدام است.
میرفاضلی با بیان اینکه یک گروه تبریزی اپلیکیشن مانیتور سلامت روان طراحی کرده که به ما پیشنهاد داده به ایشان کمک کنیم که ضمن اصلاح، تجاری سازی نیز بشود، افزود: توسعه اپلیکیشن مانیتورینگ شناختی حین عمل جراحی بیدار و انتگره کردن نیز پروژه دیگری است که در حال حاضر به صورت دستی این کار انجام می دهند. در این روش بیمار حین عمل جراحی مغز بیدار می شود و از او تست شناختی گرفته می شود اما با این اپلیکیشن، تست شناختی در عمل جراحی بدون نیاز به بیدار کردن بیمار تست انجام خواهد شد.
وی گفت: سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ گروهی متشکل از متخصصین بالینی و فنی مهندسی برای باز تولید ابزارهای TNS و VNS و الکترودهای جراحی شکل گرفت. این گروه از مرکز ملی مغز برای بررسی محصولات و سنجش اثربخشی آنها درخواست همکاری کردند اما با وجود گذشته دو سال هنوز کد اخلاق به این کار داده نشده است.
رئیس مرکز ملی مغز یادآور شد: یک کار دیگر هم می خواهیم انجام بدهیم، البته دنبال سرمایه گذار می گردیم و آن تهیه دستگاه FUS است که در درمان پارکینسون و تومورهای مغزی کار برد دارد که جایگزین DBS در آینده خواهد بود.
وی افزود: ساخت نمونه اولیه بیومارکرهای عصبی بیماری دمانس، بیومارکرهای نوار مغزی اختلالات تکاملی، بیومارکرهای ژنتیکی و تصویربرداری به صورت تلفیقی در بیماری اسکیزوفرنی نیز از پروژه های پژوهشی مرکز ملی مغز هستند.
میرفاضلی با اشاره به اهمیت آموزش نیروی انسانی، آگاهی بخشی عمومی و گسترش شبکه انسانی متخصص، گفت: در این زمینه پروژههای اسم نوراکس و دیگری نوروکوچینگ را دنبال می کنیم؛ پروژه نورولیدرشیپ، جذب دانشجو در مقطع فوق دکتری، جذب دانشجوی بین المللی و قرارداد با دانشجوهای دکترای دانشگاه های مختلف برای اجرای پایان نامه نیز در دستور کار قرار دارند.
نظر دهید